22 Aprilie Ziua Pământului

sursa: Mediafax Foto/AFP

sursa: Mediafax Foto/AFP

La 40-a aniversare.

Aproape 200 de ţări din lume marchează astăzi Ziua Pământului, o mişcare ecologică născută în 1970 în Statele Unite.

În ultimele trei decenii, Ziua Pământului a luat amploare, devenind o mişcare internaţională dedicată ecologiei şi activităţilor menite să ridice gradul de interes faţă de mediul înconjurător.

O scurtă istorie

Fondatorul acestei mişcări era senator din partea Statului Wisconsin. Gaylor Nelson a propus atunci primul marş ecologic, prin care să fie „zguduit sistemul politic şi să fie introdusă problema mediului înconjurător pe agenda naţională”.

Totuşi, pe 22 aprilie, 20 de milioane de americani au ieşit în stradă să protesteze, cerând ca autorităţile să se aplece asupra mediului şi să vină cu politici sănătoase şi sustenabile.

Coordonatorul naţional al protestelor, Denis Hayes, a reuşit să mobilizeze mii de licee şi universităţi, care au protestat faţă de deteriorarea mediului înconjurător. Acum se născuse un ideal comun pentru toate micile grupuri care se opuneau uzinelor de electricitate, deşeurilor toxice provenite din fabrici, folosirii pesticidelor în agricultură, construirii de autostrăzi, distrugerii pădurilor etc.

Ziua Pământului 1970 a schimbat lumea

Astăzi, Denis Hayes este preşedinte de onoare al mişcării globale, de care se îngrijeşte organizaţia neguvernamentală Earth Day Network din Statele Unite.

Acea zi din aprilie 1970 a însemnat găsirea unui scop comun atât pentru democraţi, cât şi pentru republicani, pentru săraci şi bogaţi, dar şi pentru lideri sindicali şi patroni. Atunci s-au pus bazele uneia dintre cele mai importante instituţii în SUA, şi anume Agenţia de Protecţie a Mediului.

La începutul anilor ’90, un grup de lideri din ecologie, i-au cerut lui Hayes să organizeze o altă mare campanie. Atunci Ziua Pământului a mobilizat peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări şi a ridicat discuţiile despre mediu la nivel global.

De atunci, eforturile de luptă contra poluării şi campaniile de reciclare s-au înmulţit. Peste doi s-a organizat primul summit dedicat problemelor globale de mediu, la Rio de Janeiro.

Peste încă un deceniu, campania creştea şi on-line, adunând peste 5.000 de organizaţii din lume, ca susţinători.

Mesajul global era răsunător: oamenii cereau un mediu curat şi acţiuni ferme din partea guvernelor în sprijinul acestui ideal.

Mişcarea în România

Un început timid, Ziua Pământului “a prins” mult mai puţin decât Ora Pământului, dar în ultimii ani din ce în ce mai răsunător, Ziua Pământului este marcată şi de români, prin acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea protejării mediului şi a conservării resurselor naturale şi a biodiversităţii.

În marile oraşe din ţară vor avea loc activităţi dedicate Zilei Pământului, campanii, marşuri, dezbateri pe teme ecologice, proiecţii de filme, expoziţii, plantări de copaci etc.

(sursa: evz.ro)

Indiferent care este alegerea ta, acţionează în felul tău alături de milioane de oameni. (earthday.org)

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>