8 Mai- Ziua Mondiala Fair Trade

Comerţul echitabil nu este întotdeauna atât de echitabil pe cât pare. Ziua Mondiala Fair Trade, trage un semnal de alarmă asupra transparenţei şi corectitudinii comerţului internaţional.

Va recomandăm un documentar realizat de Tom Heinemann.

Flip The Coin: The Bitter Taste Of Tea – A Journey into the World of Fair Trade

Filmul urmăreşte o anchetă pe marginea acestui subiect foarte controversat.

The Bitter Taste of Tea Fiar Trade este o formă eficientă şi concretă de a contribui la reducerea sărăciei, a crizei alimentare şi economice, precum şi a schimbării climatice. Necesitatea unui asemenea tip de comerţ este evidentă, cunoscându-se faptul că o a treia parte a populaţiei mondiale se întreţine cu mai puţin de doi dolari pe zi.

“Fair Trade reprezintă o relaţie de schimb bazată pe dialog, transparenţă şi respect, ce caută un cât mai mare echilibru în cadrul comerţului internaţional.¨ Fair Trade contribuie la dezvoltarea sustenabilă oferind condiţii comerciale mai bune şi asigurând drepturile producătorilor şi ale muncitorilor mai puţin favorizaţi.”  (definiţia FINE)

Comerţul poate fi un instrument fundamental pentru reducerea sărăciei şi atingerea unui target important, acela al dezvoltării sustenabile.
Prin intermediul fair trade, producătorii deţin un control mai mare asupra muncii şi a vieţii acestora. Cetăţenii, de la micii producători până la consumatorii informaţi şi instituţiile de-a lungul întregului glob, sprijină producţia responsabilă, practicile comerciale şi consumul de produse fair trade.

Fair TradeZiua Mondiala a Fair Trade este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Fair Trade şi se bucură de sprijinul a mii de cetăţeni, producători şi consumatori, organizaţii de fair trade, mişcări sociale şi medioambientale, autorităţi locale, guverne naţionale şi instituţii multilaterale de pe întregul Glob.

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>