Natura in numere

naturainnumere-01

Pădurile acoperă 30% din suprafața terestră a globului. Suprafața forestieră era în 2005 de patru miliarde de hectare, cu o treime mai puțin decât la începuturile agriculturii, acum 10.000 de ani. (1 hectar este echivalentul a 10.000 de metri pătrați).

Pădurile tropicale acoperă doar 7% din suprafața terestră a Pământului, dar conțin aproape jumătate din totalul copacilor de pe Terra. Acestea generează în jur de 40% din oxigenul globului.

Cel mai bătrân arbore recunoscut este denumit Eternal God – “Zeul Etern” – și se află în Prairie Creek Redwoods State Park din California. Se crede că acest copac are 12.000 de ani, deși unii consideră că ar avea doar 7000 ani. Chiar și așa, rămâne cel mai bătrân copac din lume.

Se spune că în 1872 un eucalipt australian de la Watts River, în Victoria, Australia măsura 132 m, dar se speculează că a masurat chiar 152 m la un moment dat. Cel mai înalt arbore în viață este un Coast Redwood cunoscut ca și “Copacul Mendocino” din Rezervația Montgomery, California. Acest copac are peste 1000 de ani, peste 112 m înălțime și încă mai crește.

Un smochin salbatic din Echo Caves, lângă Ohrigstad, Mpumalanga, Africa de Sud are rădăcini ce ajung la 122 m, aceasta fiind cea mai mare adâncime la care au ajuns rădăcinile unui copac.