ECO-friendly Climate Express – transportul delegațiilor COP15

S-a dat startul celui mai important eveniment de la al-doi-lea Război Mondial încoace!

climate express

400 de delegați au ajuns duminică noapte, la ora 23, cu trenul Climate Express în Copenhaga. Primul pasager care a coborât, Jean-Pierre Loubinoux, Director General al UIC (Uniunea Internațională a Căilor ferate) a declarat:

“Acest tren este un simbol că liniile ferate pot fi coloana vertebrală a unei politici noi pentru transporturi, cu mai puțin CO2.”

Următorul pasager, Achim Steiner, Director Executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP):

“Vrem să dăm o expresie vizuală faptului că o economie cu un nivel redus de carbon este deja posibilă, trebuie doar să investim în ea. Haideți să facem transportul feroviar mai atractiv și mai convenabil, astfel oamenii îl vor utiliza.”

Dl Steiner, Dl Loubinoux şi James P. Leape, Directorul General al WWF, s-au urcat în trenul Climate Express la Bruxelles, însă trenul a pornit în noiembrie, de la Kyoto, locul ultimului acord climatic global.

climate express

La bordul trenului s-au aflat miniştrii, delegaţii guvernamentale, reprezentanţii mediului de afaceri, jurnalişti şi ONG-uri din întreaga lume.

În timpul călătoriei de 12 ore, pasagerii au discutat despre modalităţile de a reduce amprenta de CO2 din sectorul de transport şi au colectat de la mii de oameni declarațiile. Acestea au fost centralizate şi au fost puse într-o minge de argint, care urmează să fie înmânată preşedintelui COP15 – Connie Hedegaard.

“Am dorit să aducem acest simbol şi aceste mesaje de la mii de oameni, de la Kyoto la Copenhaga”, a spus domnul Loubinoux.

Călătoria a fost posibilă fără emisii de CO2 iar toată energia electrică a fost furnizată de energie regenerabilă. În cazul în care pasagerii ar fi fost transportați cu avionul la Copenhaga, s-ar fi produs 115 kilograme de CO2 pe persoană.

Sursa articol: en.cop15.dk

Sursa poze: www.traintocopenhagen.org

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>