Intrăm în linie dreaptă?

Mai avem doar 40 de ani pentru a evita agravarea climei planetare

Condiţiile climatice s-ar putea degrada în mod îngrijorător, cu consecinţe pe termen lung, dacă oficialii guvernamentali nu vor reuşi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în cursul următorilor 40 de ani.

hultan.wordpress.comAcordul încheiat de ţările participante la summit-ul de la Copenhaga a stabilit drept obiectiv limitarea creşterii cu câteva grade a temperaturii globale, dar metodele prin care se urmărește atingerea acestui ţel sunt încă incerte.

Un studiu realizat de mai mulți cercetători arată ca reducerea emisiilor de GES cu aproximativ 20% faţă de nivelul lor din anul 2000, este necesară pentru a limita la două grade creşterea temperaturii globale până la sfârşitul secolului.

Keywan Riahi, cercetător Institutul International pentru Analiza Sistemelor Aplicate(International Institute for Applied Systems Analysis) din  Laxenburg, Austria, explică:

Simulările noastre arată că, în anumite cazuri, chiar dacă facem tot ce este posibil pentru a reduce emisiile de GES până în 2050, avem doar 50% şanse să putem limita creşterea temperaturilor terestre la două grade până la sfârşitul anului 2100”.

Brian O’Neill, coautor al raportului, cercetător al Centrului National pentru Cercetare Atmosferică(National Center for Atmospheric Research) din Statele Unite, adaugă:

Chiar dacă Guvernele sunt de acord asupra unui obiectiv pe termen lung, fără a limita emisiile GES în cursul următoarelor decenii, s-ar putea să descoperim că suntem incapabili să atingem acest scop, pentru că unele opţiuni dezirabile ar putea să nu mai fie posibile din punct de vedere tehnologic sau ar putea deveni mult prea costisitoare”.

Cercetătorii atrag astfel atenția asupra situației dramatice a climei globale si asupra pericolului indiferenței.

SURSA: mediafax

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>