Mai bine de atât nici nu se poate! GPB 2

Titlul articolului nu l-am pus la întâmplare. A treia zi de proiecții cinematografice din cadrul evenimentului Green Planet Blus 2, a fost una dintre cele mai impresionante, atingând cote maxime cu ultimul documentar: Garbage! The Revolution starts at home, vizionat în prezența regizorului Andrew Nisker (foto).

andrew niskerDo you think about your garbage? (Te gândești la gunoiul tău?)

Out of sight out of mind!?

Cum ar fi dacă ar trebui ca timp de 3 luni să depozitezi gunoiul pe care-l produci în propriul tău garaj? Cum te-ai descurca cu spațiul, să nu mai luăm în calcul mirosul?

05_garbage_170Andrew Nisker, scriitorul și regizorul filmului Garbage! The Revolution starts at home, și-a propus să găsească o familie care să accepte această provocare: sa nu arunce gunoiul timp de 3 luni. Familia McDonalds: mama, tata și cei trei copii, prieteni foarte buni ai regizorului canadian (au rămas prieteni și după filmari, ne-a confirmat însuși regizorul), acceptă compromisul: colectarea selectivă a gunoaielor pe care le produc timp de 3 luni, depozitându-le în garajul casei. Chiar și copii își fac porția de colectare, aducând acasă inclusiv deșeurile produse la școală. Filmul Garbage! Este povestea lor.

Documentarul canadian, în premieră pentru România, este un studiu de caz despre consumismul contemporan și deșeurile noastre cotidiene, despre cum gospodăriile omenești s-au transformat în distrugători ai mediului.

Regizorul și activistul canadian Andrew Nisker, și-a petrecut mulți ani lucrând la companii de top canadiene de broadcasting, CBC, CTV, CHUM etc. În 2005, cand un prieten activist moare, se decide să depună orice efort posibil pentru a schimba stilul de viață dăunator mediului. În 2007 lansează primul său documentar Garbage! The Revolution starts at home, iar în Decembrie 2009 lansează documentarul Chemerical, care pune sub lupă efectele distructive ale produselor chimice din gospodărie.

Filmul documentar este recomandarea noastră:  www.garbagerevolution.com

geert droppersContinuăm lista de recomandări cu documentarul realizat de Geert Droppers: Gimme a hug! (Ia-mă în brațe), Protect the Sharks Foundation.

Geert Dpoppers, scafandru profesionist și regizor independent prezintă în acest documentar cât de grațioase și neînțelese sunt aceste animale.

Rechinii sunt una dintre cele mai importante specii de prădători din oceanele noastre și cu toate acestea se cunosc  puține despre comportamentul lor.
Acest scurt documentar prezintă unul dintre cele mai misterioase fenomene din lume, de origine animală, denumit de cercetatori: imobilitate tonică (tonic immobility). Imobilitatea tonică este o aparentă relaxare în care rechinul, preț de câteva minute, stă nemișcat. Nu se cunoaște încă, ce anume declanșează această stare; rechinul neschimbându-și comportamentul după revenire.

Protect the sharksGimme a Hug ne-a demonstrat că rechinii nu sunt o „mașină de ucis oameni”, ci un animal care trebuie respectat și protejat, fiind pe cale de dispariție.

În fiecare an aproximatix 100 de milioane de rechini sunt uciși cu brutalitate. Cererea de carne de rechin, dar în special de aripoiare de rechin este enormă.

Cercetarea ştiinţifică a dovedit că, din cauza aceasta, la nivel mondial, în ultimii 15 ani numărul rechinilor a scăzut cu până la 90%. Pescuitul abuziv și prejudecățile oamenilor despre comportamentul rechinilor au determinat o asemenea reducere catastrofală. Multe specii de rechini sunt pe cale de dispariție.

Se cunosc aproximativ 500 de specii de rechin, fiecare cu habitatul și comportamentul propriu. Lungimea medie a unui rechin este de numai 60 – 90 cm.

Printe discuțiile avute, Geert Droppes ne-a dezvalui că la sfârșitul lunii ianuarie, tocmai se descoperise o nouă specie de rechin Bamboo Shark (Hemiscyllium michaeli) în Papua Noua Guinee, cu o lungime de 25 – 70 cm.

Vă invităm să vizionați trailerul Gimme a hug!


Proaspăt reveniți de la cea de-a doua ediție Green Plant Blues, găzduită în localitatea Sinaia, eveniment cinematografic dedicat mediului, suntem mai informați și mai bogați cu câțiva prieteni.

Mulțumim pe acestă cale organizatorilor, Aristoteles Workshop, pentru invitație și pentru efortul depus ca acest eveniment să fie unul dintre cele mai reușite și de succes din țară. Dragi colegi, va ținem pumnii și mult succes pentru anul viitor.

Un răspuns la “Mai bine de atât nici nu se poate! GPB 2”

  1. iuiu spune:

    Aproape ca mi-au dat lacrimile uitandu-ma la filmul cu rechinii. Impresionante cercetari. Incredibil! Aproape ca-mi vine sa-mi cumpar si eu un rechin!!

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>