Mituri verzi

Sacoşele reutilizabile – mai prietenoase cu mediul.

Energiile regenerabile sunt energii durabile/sustenabile.

Produsele sau companiile cu eticheta ECO sunt responsabile faţă de mediu.

Pentru a adopta o atitudine verde trebuie să renunţ la maşină.

Pentru a fi responsabil faţă de mediu înseamnă automat costuri mai mari.

1. Sacoşele reutilizabile – mai prietenoase cu mediul.

Sunt un accesoriu la modă. Avem la alegere de la sacoşe cu mesaje ‘verzi’ inspirate, până la desene simpatice. Pot lua orice formă şi încap în orice buzunar. De la încurajarea consumatorilor de a utiliza mai puţine pungi, s-a ajuns la rezultatul opus, în speţă cumpărarea alteia. În spatele multor altfel de sacoşe se află petrolul ca materie primă. Din acesta se prelucrează vinilul (PVC), avand în componenţă clor şi etilenă sau poliesterul, toate acestea rămânând mult timp în mediu până la degradare. E ca şi cum ai cumpăra 10 – 15 pungi de plastic în avans. Dacă ai nevoie de o sacoşă pentru cumpărături, atunci alege una din pânză. Producţia ca atare de bumbac sau in este mai puţin daunătoare mediului, utilizând mai puţine substanţe toxice.

2. Energiile regenerabile sunt energii durabile/sustenabile

Cei mai mulţi oameni cred că energia regenerabilă şi energia sustenabilă înseamnă unul şi acelaşi lucru. De fapt, energia regenerabilă se referă la orice formă de energie produsă sau recoltată din culturi agricole şi biomasă lemnoasă. Aici mai intra şi energiile solare, eoliene etc. Deoarece producţia acestor aparate necesită resurse însemnate, şi materialele folosite sunt toxice. Energia sustenabilă/durabilă este un ideal, un proces prin care se urmăreşte ca impactul asupra mediului şi a societaţii să fie cât mai scăzut, de la producţie până la eliminare. Nu se compromit posibilităţile generaţiior viitoare de a-şi satisface nevoile.

3. Produsele sau companiile cu eticheta ECO sunt responsabile faţă de mediu

Nimeni nu ar trebui sa îţi spună ce e verde şi ce nu. Gândeşte-te singur. Fii un consumator cu discernământ şi încearcă să pui întrebarea corect. Dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, caută un alt produs. Dacă nu gaseşti un produs creat în condiţii cât de cât sustenabile şi este obligatoriu să-l achiziţionezi, atunci cumpără-l de la un producător care încearcă pe cât posibil să-şi amortizeze emisiile sau cel puţin face ceva pentru o schimbare. Mai grav decât sa fim victime sau chiar făptaşi ai schimbarilor climatice, este să fim nepăsăori. Nu fi un consumator indiferent. Planeta are nevoie de noi. “Altcineva” nu va rezolva această problemă. Dar tu poti!

4. Pentru a adopta o atitudine verde trebuie să renunţ la maşină.

Maşinile emană dioxid de carbon, de aceea este mai bine să mergem pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun de câte ori avem ocazia. Dar făcând câteva schimbari în felul nostru de a conduce putem să mai reducem din emisii şi să economisim bani. Schimbând viteza într-o treaptă mai mare cât mai repede, conducând la o viteza mai mică şi menţinând o viteză constantă, toate pot face o mare diferenţă. Verifică întotdeauna presiunea roţilor şi mergi la service regulat.

5. Pentru a fi responsabil faţă de mediu înseamnă automat costuri mai mari

Un sâmbure de adevăr există în acest mit, însa doar un sâmbure. Ai intrat vreodată într-un magazin unde uitandu-te pe rafturi ai găsit un aparat de radio la un preţ de 3.99RON? Întreabă-te cum a fost posibil ca acel lucru să coste atât de puţin. Economia are nevoie de noi pentru a continua să cumpărăm şi să consumăm, iar o metodă pentru a păstra acest consum este menţinerea preţurilor cât mai mici. Pentru a fi capabile de acest lucru, companiile îşi externalizeaza costurile. Fenomenul se produce în diferite feluri: de la recoltarea lemnului din afara zonelor prestabilite, la relocarea fabricilor în ţările slab dezvoltate sau plata unor salarii de mizerie angajaţiilor. Însă pe termen lung, vom plăti cu toţii pentru produsele foarte ieftine prin lucruri nepreţuite, cum ar fi sănătatea, recenta recesiune globală, pierderile de locuri de muncă, preţurile umflate.

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>