Pădurile – sursa vieții

Pădurile reprezintă ancora vieții terestre pe planetă. Ajută la conservarea solului și a apei, previn deșertificarea, protejează zonele de coastă și stabilizează dunele de nisip. Pădurile sunt cel mai mare depozit de biodiversitate terestră, adăpostind până la 90% dintre speciile de animale cunoscute. Pădurile joacă un rol important drept “scurgeri pentru carbon”, ameliorând impactul uman asupra climei, absorbând excesul de dioxid de carbon eliberat în atmosferă. Se estimează că pădurile globale înmagazinează 283 de gigatone de carbon doar în biomasă.

Defrișare - sursa www.independent.co.uk

Defrișare - sursa www.independent.co.uk

Expansiunea agricolă și nevoile industriale, creșterea populației, sărăcia, indisponibilitatea terenului liber și cererea de consum sunt principalele motive ale despăduririlor. La nivel mondial, 80% din pădurile originale care au acoperit pământul au fost defrișate, distruse sau sunt într-o continuă degradare și nu mai pot furniza ecosisteme intacte, critice pentru supraviețuirea pe termen lung a speciilor.

Mai mult decât atât, pădurile sunt cele care furnizează materia primă pentru ambalajele în exces și alte produse de unică folosință.

Pierderile de păduri la nivel global au ajuns la o rată de 7.3 milioane de hectare pe an, aproximativ o treime din suprafața României. Pădurile României însumează 6.3 milioane hectare. Pierderea zilnică netă de păduri este de 20.000 de hectare, reprezentând aproximativ 80% din suprafața Bucureștiului.

’’Adevărata acoperire forestieră a ţării raportată la pădurea funcţională, nu depăşeşte 23%. Altfel spus, doar o pătrime din spaţiul rural al ţării este acoperit cu păduri autentice, funcţionale, faţă de cca. 40%, cât reprezintă procentul optim.’’

(Prof. Victor Giurgiu – Membru al Academiei Române, Specialist Silvicultură)

României îi trebuie zeci de ani pentru a ajunge la media europeană de 32 procente, plantând anual minim 2 arbori de persoană.

“Viaţa pădurii este în mâinile tale.

Puieţii sunt nerăbdători să devină arbori.

ACUM este momentul!”

2 răspunsuri la “Pădurile – sursa vieții”

  1. ioana spune:

    pentru “viata padurii” ar trebuie sa luptam cu totii,ea reprezinta la fel cum ati zis si voi o sursa a vietii,fara de care nu am prea putea traii,in plus,fiecare specie de animal ce traieste in padure are dreptul la viata ori daca noi distrugem aceasta “oaza de oxigen”,practic le eliminam si pe ele…am putea ajuta considerabil la salvarea noastra,a generatiilor ce urmeaza sa apara, prin protectia fondului forestier al tarii noastre!!

  2. serban anca spune:

    pentru viata padurii trebuia sa luptam toti pentru ia…

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>