Pirate for the sea – 8 ani de muncă în 100 de minute

Un portret biografic al renumitului Căpitan Paul Watson în vârstă de 59 de ani, semnat Ron Colby. Regizorul a petrecut opt ani lucrând la acest proiect. A fost prezent împreună cu echipajul în Insulele Cocos – Costa Rica în 2002, Antarctica în 2005 şi până la Golful Sfântul Lawrence în 2006. Filmul include interviuri cu Martin Sheen şi Farley Mowat, scriitor de origine canadiana și conservaționist.

paul watson & ron colbyPirate For The Sea este un documentar de excepție. Avem parte de acțiune, thriller, comedie, aventură, fără timp de repaus. Stările trăite vizionând acest documentar te duc de la relaxare la furie de la frustrare la tristețe, de la groază la milă și pe tot parcursul vizionării, respect și admirație pentru Paul Watson, un personaj demn de filmele cu super eroi. Poate cel mai bine îl descrie bunul său prieten, scriitorul Farley Mowat:

Căpitanul Paul Watson este cel mai agresiv, cel mai determinat, cel mai activ şi mai eficient apărător al faunei sălbatice.”


Paul a fost unul dintre fondatorii Greanpeace, fiind nevoit să părăsească organizația în 1977 din pricina neînțelegerilor asupra tacticilor și birocrației din interiorul acesteia.

jolly_rogerIdeea sa, Sea Shepherd, s-a format în 1977 când a pus bazele Earth Force Society. Actuala organizație Sea Shepherd Conservation Society a luat formă legal în 1981.

Câteva cifre despre Sea Shepherd:

Numărul de membri ai echipajului răniți între 1979 şi 2005: NICI UNUL
Numărul de ciocniri cu baleniere ilegale și nave de braconaj: 7
Numărul de baleniere ilegale sabordate (scufundate): 8
Numărul de confruntări navale: 7
De câte ori au fost atacați cu arme de foc: 4
Numărul de năvoade lungi distruse sau confiscate: 4
Numărul de kilometri de fire de pescuit ilegale distruse sau confiscate: 291
Numărul total de voluntari pe care i-a avut echipajul: Aproximativ 2200

Anul 2010 marchează 32 ani de când prima nava Sea Shepherd a navigat pe mare. În tot acest timp Sea Shepherd Conservation Society a operat 9 nave diferite.

 • Sea Shepherd
 • Sea Shepherd II
 • Divine Wind
 • Edward Abbey a fost redenumită Sirenian
 • Cleveland Amory
 • Sea Shepherd III fost redenumită Ocean Warrior şi redenumită din nou, Farley Mowat
 • Robert Hunter a fost redenumită Steve Irwin
 • Bob Barker
 • Ady Gil

sea ady-gil sea ady-gil-and-shonansea damage-to-ady-gil-bowÎn prezent se află din nou în Antarctica pentru Operațiunea Musashi, Campania Antarctic Whale. La această campanie au participat trei ambarcațiuni, una dintre acestea fiind The Ady Gil (nava de viteză mare, atingea 50 de noduri), distrusă de una dintre balenierele flotei japoneze, la începutul lunii Ianuarie 2010. Echipajul nu a fost grav rănit; câteva coaste rupte și vânătăi, dupa cum ne-a declarat Ron Colby.

Acum Sea Shepherd a rămas cu 2 ambarcațiuni: Steve Irwin (după renumitul naturalist, cunoscut ca The Crocodile Hunter) și Bob Barker (după filantropul și realizatorul TV).

Organizația Sea Shepherd Conservation Society are o istorie lungă în ceea ce privește flota japoneză de capturare a balenelor. Japonezii capturează balenele, care sunt pe cale de disparite, sub pretextul “cercetări științifice”, singura porțita legală rămasă după semnarea tratatului pentru interzicerea uciderii balenelor în scop comercial, în 1986.

Japonezii vânează aceste minunate ființe marine pentru satisfacția orgoliului și mândriei naționale, așa cum a recunoscut un oficial japonez și nu pentru cererea de carne.

Balenele sunt cele mai mari mamifere și unele dintre cele mai inteligente animale de pe Terra.

După lansarea documentarului în 2008, reacțiile autorităților au întârziat să apară. Deciziile politice sunt greu de luat când este vorba de o țară puternică precum Japonia, însă dupa acest incident care a implicat distrugerea navei Ady Gil în Oceanul Sudic, administrația australiană ar putea declara acel sanctuar al vieții marine, o zonă prea periculoasă pentru navigație, obligând astfel flota japoneză să regândească întreaga strategie. Aceasta este direcția pe care regizorul Ron Colby ar dori să o susțină în acest an.

Campanii de-a lungul carierei de activist a Căpitanului Paul Watson:

 • a scufundat câteva nave de vânătoare ilegală a balenelor;
 • a oprit vânătoarea de foci în Canada timp de 10 ani;
 • a oprit definitiv vânătoarea de foci în Insulele Britanice;
 • a oprit uciderea delfinilor pe insula Iki, Japonia etc.

Acest documentar este martorul celor mai recente campanii și explorează istoria personală și de mediu al acestui controversat conservaționist marin.

Un interviu cu Paul Watson în limba română din Noiembrie 2007 aici.

Sursa poze: www.seashepherd.org

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>