Ziua Mondială fără Tutun – 31 Mai

Ziua Mondială fără Tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an la 31 Mai.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (World Health Organization) a declarat această zi, “Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.

WHO tabacco mouth cancerAnul acesta  OMS a pus accentul pe vanzarea tutunului către femei.
Femeile reprezintă o țintă majoră pentru industria tutunului, aproximativ 20 % dintre cei peste 1 miliard de fumători din lume. Proporția de 1 din 5  se schimbă sensibil în cazul adolescenților: mai mult decât 1 din 3 sunt fete. În unele țări fetele fumează mai mult ca băieții.

Femeile necesită protecție specială față de tacticile gen-diferențiate de reclamă, marketing și dezvoltarea produselor din tutun specifice pentru femei ale industriei tutunului, care propagă mituri asociind fumatul cu eleganța, farmecul, mondenitatea, silueta. Renunțarea la fumat de către femei este incriminată ca ducând automat la creșterea în greutate.  (flacarais.ro)

Anual mai mult de cinci milioane de persoane mor din cauza tutunului; o medie ar fi o persoană la fiecare şase secunde. La nivel global, unul din 10 adulți moare din cauza tutunului. Cifrele s-ar putea ridica la mai mult de opt milioane de decese anual, până în 2030 dacă nu se iau măsuri urgente pentru a controla ‘epidemia tutunului’’.

Până la jumătate dintre fumătorii activi vor muri în cele din urmă de o boală legată de tutun.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează doar la cel care fumează, ele răsfrângându-se dramatic și asupra celor aflați în apropiere. Doar 15 % din fumul de țigara este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămânii vecinilor.
Mai bine de 80% din cei un miliard de fumători la nivel global, provin din ţări cu venituri mici și medii.

John Dalli, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorului, a declarat că

sarcina fata tutun

în fiecare an, fumatul omoară 650.000 de europeni și numeroase vieți ar putea fi salvate prin reducerea consumului de produse din tutun.   (ziare.com)

România conduce detașat în ierarhia UE în privința afirmării mesajelor de sănătate și imaginilor de pe pachetele de țigarete care informează asupra fumatului: conving să nu se înceapă, să nu se reia, să se fumeze mai puțin, să se încerce abandonarea fumatului.

Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>