Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării

Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării.

desertificareZiua oficială de observare a acestui fenomen este 17 Iunie. Anul acesta sloganul este: “Enhancing soils anywhere enhances life everywhere”.

Deşertificarea este o problemă reală, transformarea solurilor odată fertile în terenuri aride, atrage după sine schimbări majore în cadrul ecosistemelor. De la popoare înfometate, până la specii de floră şi faună extinse sau pe cale de dispariţie. Se consideră că motivele principale ce cauzează extinderea zolelor aride sunt activităţiile umane.

Situaţia nu va fi neagră, ci mai degrabă în culori pastelate. Zonele aride se extind fără să pună întrebari. Noi peisaje apar şi pe plaiurile mioritice.

Un articol mai vechi, dar interesant, prezintă efectele deşertificării României dintr-o perspectivă mai ”exotică”. Noi culturi ar putea prinde rădăcini.

SMOCHINI. De opt ani, în localitatea Şvinţa, judeţul Mehedinţi, există 15 hectare cultivate cu smochini.

KIWI. În comuna Ostrov, judeţul Constanţa, există două hectare de teren cultivat cu kiwi. Plantaţia de kiwi a împlinit 13 ani şi a ajuns să producă aproape patru tone de fructe anual.

MIGDALI. În comuna Gura Vadului, numeroşi localnici au înfiinţat livezi de migdali.

MUŞTAR. În Timiş, agricultorii s-au apucat serios să planteze boabe de muştar.

MĂSLINI. Specialiştii în agricultură estimează că, dacă tendinţa încălzirii climei va continua, în zece ani vor apărea primele plantaţii cu măslini în Banat. În Timişoara creşte deja primul măslin aclimatizat pe spaţiul public.  articol din 2008  evz.ro

Pentru a întelege mai bine fenomenul, zicala ”câmpia se apără la munte”,  începe să rezoneze cu situaţia actuală. Încet dar sigur, pădurile se retrag forţat în arii protejate, protejate doar prin hârtii, lăsând în locul lor terenuri sterpe, prea puţin capabile să mai regleze circuitul apei în natură.

Şi pentru ca in orice rău exista şi un bine, de departe cele mai exotice culturi sunt în Dobrogea. Culturile de turbine eoliene.

wind dayZiua Mondială a Vântului se celebrează în fiecare an la 15 Iunie. La nivel mondial este un eveniment care prezintă noile tendinţe şi tehnologii în folosirea energiei vântului şi este o zi a porţilor deschise în parcurile eoliene. globalwindday.org


Adaugă un comentariu

Poți folosi următoarele etichete XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>